Har dit tag set bedre dage? Så er det nok ved at være på tide, at du begynder at overvejer, hvad der skal ske med det. Det første du skal overveje er, om du skal investere i et helt nyt tag eller om du skal repareret det gamle. Hvis du vælger, at det skal udskiftes helt, skal det gamle tag enten rives helt ned eller så skal der bygges et nyt tag ovenpå det gamle. Dertil er der en del nye overvejelser, hvilken slags tag skal jeg vælge, og hvad kommer det til at koste?

Vær opmærksom på de tydelige tegn

Først og fremmest skal du afgøre, om dit hus trænger til et nyt tag, eller om der er mulighed for at redde det nuværende. Et af de største tegn på, at det hele skal skiftes er, hvis det er utæt. Dette kan du tydeligt se på den indvendige del af huset.

Det er dog ikke altid nødvendigt, at skifte hele taget ud, det afhænger af, hvor slemt det står til. Hvis det er mindre alvorligt, vil det kunne fikses ved at lappe det de steder, det er utæt. Det kan man gøre ved at udskifte enkelte tagsten eller tagplader. Der går dog lang tid før et tag for alvor bliver så utæt, at det begynder at dryppe indenfor.

Skaden kan nemlig allerede være sket inden det. Det opstår nemlig inde i tagets opbygning og underlag, og du vil derfor ikke kunne se det med det samme. Hvis du dog opdager pletter i loftet, er der stor sandsynlighed for, at dit tag er utæt. Hvis taget på dit hus derudover er mere end 20 til 30 år gammelt, kan det også godt være, at det kunne trænge til en udskiftning. Hvis du lægger mærke til, at dine tagsten ser slidte ud, er det også på tide, at du skifter dem ud.

Hvilken tagtype skal jeg vælge?

Når taget skal skiftes, skal du tage stilling til, hvilken tagtype du skal vælge. De tre mest almindelige tagtyper er saddeltag, fladt tag eller valmet tag. Saddeltag er stærkt i vand og regn på grund af dens omvendte V form. Det flade tag er rigtig god til at modstå både regn og sne, og så er det et tag mange moderne huse benytter sig af.

Til sidst det valmet tag, som har fire skrå sider, og benyttes ofte til hytter eller mindre huse. Hvis du allerede ved, hvilken type tag dit hus har, er det ikke så svært at tage en beslutning, så skal du nemlig bare vælge det samme.

De forskellige tagtype afhænger af det materiale de er lavet af. For derfor at afgøre, hvilket tagtype, du skal vælge til din bolig, skal du overveje faktorer som vejret, tagets skråning og til sidst udseende.

Hvad koster en tagudskiftning?

Prisen på en delvis eller komplet udskiftning af dit tag, afhænger i høj grad af, hvem der laver det. Hvis du har planer om at hyre håndværkere til det, afhænger det af, hvor mange du vil have i gang, hvor stort taget er og hvilket materiale der skal benyttes. Du kan også selv vælge at gøre det. Hvis du vælger at gøre det selv, kan du spare helt op til 80 % af de omkostninger du vil bruge på at ansætte professionelle håndværkere. Hvis du vælger at gøre det selv, kan du risikere at gøre det forkert.

På den måde kan et tag som ville kunne holde i 50 år måske kun holde i 5 år. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på og vurderer dine egne evner indenfor dette fag. I forhold til arbejdskraft afhænger prisen også af, hvem du ansætter. Du har her både mulighed for at hyre autoriserede og uautoriserede tagdækkere. Her vil det billigste alternativ være at vælge en uautoriseret tagdækker. Uanset, hvilken løsning du vælger, er det vigtigt, at du vedligeholder dit tag, da det er nøglen til lang holdbarhed for dit tag.

Undgå at betale overpris for din tagudskiftning

Når man skal have udskiftet sit tag og har besluttet sig for at hyre professionelle håndværkere til at udføre arbejdet, er der flere ting du skal overveje. Det kan godt virker som et uoverskueligt projekt for mange, fordi der er så mange at vælge imellem. Her vil den bedste idé være at kontakte flere forskellige håndværkere.

Hvis du for eksempel er bosat på Sjælland, vil det være en god idé at få et tilbud fra 3 forskellige håndværkere. På den måde har du noget at sammenligne med, så du ikke kun står med et bud. Hvis du kun kontakte et enkelt firma, kan du nemlig risikere, at firmaet taget overpris, og det vil du ikke finde ud af, fordi du ikke har noget at sammenligningen med.

Du sender altså bare dit projekt til 3 håndværkere, og de giver dig et tilbud tilbage. Så har du altså mulighed for at vælge lige præcis den håndværker, du synes passer bedst til dig og dit hus. Tilbuddene kan nemlig og variere en hel del i pris, så derfor er det vigtigt, at du opsøger mere end én.