E-cigaretter er i dag et af de nyeste skud på stammen, når der tales om midler til at dække et nikotin behov. Mange vælger e-cigaretten frem for almindelige cigaretter, og nogen begynder endda på e-cigaretter uden tidligere at have røget.

Sidstnævnte skyldes ofte at en e-cigaret har en blød og mere behagelig damp en den klassiske cigaret. Samtidig fås e-væsker med rigtig mange spændende smage og dufte, der kan bruges som en slags kulinarisk oplevelse, når der dampes. Men det store spørgsmål er vel egentligt, hvor skadelig en e-cigaret er i forhold til cigaretten, og om det overhovedet er en god idé at have e-cigaretter på markedet?

E-cigaretten er et godt bytte med cigaretten

I 2011 viste en undersøgelse at to procent af alle voksne i Danmark over 15 år anvendte e-cigaretter. I 2015 var dette tal fordoblet til fire procent. Ifølge en overlæge er e-cigaretten grundlæggende en rigtig god opfindelse. Når der ryges en cigaret, er der tale om produktet tobak, der i sig selv indeholder utrolig mange skadelige stoffer. Når tobakken afbrændes ved 8-900 grader, så tilføjes der hertil yderligere skadelige stoffer.

E-cigaretten fungerer anderledes. Her er der nemlig tale om et bundstykke, en beholder med væske, et batteri og en forstøver. Det er således en damp, man inhalerer, og der er på ingen måde nogen former for kontakt med reel tobak. Desværre indeholder e-væsker til e-cigaretter stoffet propylenglycol, der også anvendes som fugtgiver til eksempelvis medicin, cigaretter, tandpasta og fødevarer. Der er ingen forsøg, der tyder på at stoffet er kræftfremkaldende, men når det indåndes en vis mængde af dette stof, kan det ikke udelukkes at stoffet kan være skadeligt.

Sammenlignet med den almindelige cigaret, er risikoen for skadelige virkninger dog så lille ved e-cigaretter, at det helt sikkert er et godt valg i forhold til cigaretten. Det anbefales også, at gravide anvender e-cigaretter over almindelige cigaretter, hvis ikke man kan undvære nikotinen, netop fordi risikoen for skadelige sygdomme er så lille ved e-cigaretten. I forhold til lægevidenskaben er den elektroniske cigaret dog ikke godkendt til rygestop, og det anbefales den heller ikke til. Men udskifter man cigaretterne med e-cigaretter så falder ens risiko for at udvikle lungekræft, hjertekarsygdomme og KOL fra 10.000 til 1.

Fordele og ulemper ved e-cigaretter

Der er samtidig en række fordele ved e-cigaretterne i forhold til de almindelige cigaretter. Først og fremmest sundheden. Der er som sagt ingen beviste skadelige stoffer i e-væske, hvorimod en cigaret indeholder over 4.000 farlige stoffer, hvoraf ca. 40 af dem er kræftfremkaldende.

Desuden dufter e-cigaretter væsentlig bedre end almindelige cigaretter, og du påvirker desuden ikke dine omgivelser med passiv rygning. Du vil også spare en hel del penge i økonomien, hvis du skifter til e-cigaretten, da det er væsentligt billigere at dampe end at ryge.

Det lyder selvfølgelig lidt som en dans på røde roser, men sammenlignet med slet ikke at ryge eller dampe, så er det ikke sundt at dampe. Det skal således ikke misforstås til, at alle bare kan give sig i kast med e-cigaretterne uden nogen konsekvens. Først og fremmest, hvis e-væsken indeholder nikotin, så kan det hurtigt blive vanedannende. Desuden er e-cigaretten kommet til verden indenfor de senere år, og det er således også svært at have forskning over længere tid til at dokumentere, hvorvidt der faktisk er skadelige virkninger ved e-cigaretten på sigt. Du bør således IKKE starte med at dampe, hvis du på nuværende tidspunkt er helt uden nikotinbehov. Det er blot sundere end en cigaret – ikke ligefrem sundt i sig selv.

Hvor kan du købe e-cigaretter?

Hvis du har besluttet dig for at smide de ildelugtende cigaretter på hylden, og gerne vil forsøge dig med en e-cigaret i stedet, så det selvfølgelig rart at vide, hvor du eksempelvis på Sjælland kan købe sådanne. Men faktisk uanset hvor i landet du befinder dig, så vil du spare mest muligt, hvis du køber dine e-cigaretter, e-væsker samt andet tilbehør over nettet. Der findes i dag en masse hjemmesider, der har specialiseret sig indenfor netop e-cigaretter og kun dette, og her finder du både en masse kompetent rådgivning samt nogle rigtig gode priser.

Du skal således ikke ud i en fysisk butik, medmindre du gerne vil stå med e-cigaretten i hånden, inden du vælger at købe den. Men du må forvente en væsentlig dyrere elektronisk cigaret, hvis du køber i en fysisk butik.