Der findes flere forskellige former for engangshandsker, og de er hver især produceret til at kunne anvendes inden for et bestemt område. For det første er der latexhandsker, som beskytter mod virus, bakterier og andre mikroorganismer. Der findes også vinylhandsker, som beskytter mod vand, sæbe og andre midler til rengøringsbrug. Dernæst er der nitrilhandsker, som både beskytter mod virus, bakterier, og meget skrappe kemikalier. Sidst, men ikke mindst, er der 4H-handsker, som ikke er holdbar, når det gælder infektioner og den slags, men til gengæld er helt ideel, når det omhandler kemiske produkter eller acrylater. Lige som med alt andet er der selvfølgelig nogle helt generelle retningslinjer, når det gælder engangshandsker. For det første er det vigtigt at huske at vaske hænderne efter brug af handskerne, fordi den lukkede handske er med til at producere bakterier på hænderne. For det andet er det vigtigt kun at anvende handskerne én gang, så de skal altid kasseres efter brug.

Engangshandskers modstandsevne

Det er vigtigt at beskytte sine hænder, hvis man eksempelvis behandler kemikalier, og derfor er handskernes evne til at beskytte selvfølgelig enormt væsentlig. Her ses der på det, der hedder ’gennembrudstid’, hvilket handler om den tid, det tager for kemikaliet at komme gennem engangshandskerne. Her har selve handskernes sammensætning af materialet meget betydning for, hvor gode de er til at beskytte hænderne. Tykkelsen på handskerne har selvsagt også stor betydning, da en tynd handske er dårligere til at beskytte, end en tyk handske er. Kemiens styrke har ligeledes en betydning, da et stærkt kemikalie hurtigere vil trænge igennem handsken, end et mildt kemikalie vil. Hvis handsken er på niveau 1, vil det tage ca. 10 minutter for kemien at bryde igennem til huden, og hvis handsken er på niveau 6. vil det tage op til 480 minutter for kemien at bryde igennem til huden.

Situationens handskebehov

Det er ikke altid nemt at finde ud af, hvilken type engangshandske, der skal bruges i den situation, du står i. Men i sådan et tilfælde kan der laves en kemisk APV. Her skal du for det første forholde dig til, om det er en proces, hvor det er nødvendigt at beskytte hænderne for eksempelvis rengøringsmidler eller mikroorganismer. Dernæst skal der ses på, hvor meget og hvor længe, handskerne skal anvendes. Det er ligeledes relevant at tage højde for, om der er behov for en god fingerførlighed eller noget i den stil. Til sidst kan det altså også være relevant at se på, om det er et vådt arbejde, man skal til at påbegynde – hvis man eksempelvis skal vaske hænder en masse gange i løbet af dagen.