Hvis jeres tag efterhånden ser temmelig medtaget ud, så har I jo nok overvejet, hvad der skal ske med det. Skal det renoveres, eller skal det skiftes helt ud?

Hvis det er modent til udskiftning, så er der flere ting, I skal tage stilling til, inden det enormt store arbejde sættes i gang. Det kan være ret betydningsfulde ting, for taget er en meget stor del af husets identitet. Det er også en vigtig del for husets stabilitet og holdbarhed. Så det er ikke lige til.

Se realiteterne i øjnene

Taget på huset er den absolut dyreste del, når det kommer både til renovering og udskiftning. Derfor vil de fleste nok i en eller anden grad lukke øjnene for realiteterne.

Når taget begynder at skrante seriøst, så er der flere måder, du kan imødekomme det faktum:

  • Du kan ignorere tagets svækkede tilstand
  • Du kan få taget repareret
  • Du kan få taget skiftet helt ud

At ignorere tagets tilstand er nok den dårligste idé. Det får taget det i hvert fald ikke bedre af. Tværtimod, så forværres symptomerne, og du kan risikere, at eventuelle skader kan forringe resten af husets tilstand. Du er simpelthen nødt til at reagere på realiteterne og åbne øjnene for, at der skal gøres noget ved taget.

Hvis en reparation er tilstrækkeligt

Hvis du får reageret i tide, og skaderne på taget ikke er blevet så omfattende endnu, så kan det være, at I er så heldige, at det kan udbedres med en reparation.

Om det så koster en mindre eller en større reparation, så er en renovering altid både bedre og billigere end en total udskiftning af hele taget. Hvis der er opstået skader på spær eller andre trækonstruktioner under selve taget, så vil det selvfølgelig fordyre reparationerne, men det er stadig ikke i nærheden af at komme til at koste lige så meget, som det gør at få taget skiftet ud.

Når skaderne at blive udbedret i tide, så sparer I jer selv for den virkelig store udgift, det er at få skiftet tag. Start derfor altid med at få en vurdering fra en håndværker som kan hjælpe med vurderingen af om en reparation er den rigtige løsning.

Hvis en total udskiftning er nødvendig

Hvis realiteterne er, at taget ikke står til at redde, og at der måske også er opstået seriøse vandskader på den bærende konstruktion, så er der ingen vej uden om en total udskiftning af hele taget.

Det bliver en meget dyr sag, men et kan være nødvendigt. Alternativt kan dit hus få uoprettelige skader.

Så. I må tage en dyb indånding og indse, at I kommer til at skulle skifte taget ud.

Når det så er gjort, så kommer I til at skulle træffe en masse beslutninger i forhold til denne store gennemgribende renovering.

Hvilken tagbelægning skal det være?

Nu har I chancen for at få indflydelse på, hvilken form for tagbelægning, der nu skal være på huset. Tagets materiale har en meget stor betydning i forhold til husets samlede udseende.

Her kan I vælge at give huset den samme slags belægning, som det hele tiden har haft. I kan også give det en helt andet type belægning, hvilket vil ændre hele husets look totalt. Her bør I dog tage behørigt hensyn til, hvilket materiale huset er bygget af, husets størrelse og type og dets alder.

I bør ikke vælge en type tag, som slet ikke passer til huset, eller som huset ikke er konstrueret til at kunne bære.

I denne proces er det altid en god idé at konsultere en ekspert. Det kan for eksempel være en arkitekt, en bygningskonstruktør eller det byggefirma, som skal lægge det nye tag på huset.

Der er mange materialer, der er velegnet til at bruge som tagbelægning. Vælg en, der passer til jeres hus.

Få isoleret taget, nu I er i gang

Når nu hele det gamle tag og eventuelle undertag og alting er taget ned, så giver det god mening at få forbedret tagets isolation. Det er et oplagt tidspunkt at få efterisoleret hele boligen, når nu det er nemt for håndværkerne at komme til.

Der er mange gevinster ved at få lagt en tidssvarende isolering under taget. Det forbedrer indeklimaet betydeligt, og det giver mærkbare besparelser på jeres varmeregning. Det kan være vanskeligt at efterisolere effektivt, mens taget sidder på. Så få det endelig gjort, mens det hele står åbent.

Da der er tale om en miljømæssig og klimamæssig forbedring, så vil I også kunne få skattefradrag for den del af arbejdet.

Finansieringen af det nye tag

Da det er en meget dyr sag at få udskiftet et tag og eventuelt få lavet andre forbedringer i samme omgang, så kan det være en økonomisk udfordring at få det gjort. Selv om der gives et skattefradrag, så er der alligevel langt op til den cirka halve million, som sådan en opgave koster at få udført.

Det er ikke alle, der lige har sådan et beløb stående på kontoen. De fleste optager nok et tillægslån via deres kreditforening. Det er en glimrende måde at finansiere et nyt tag på. Dels er renten på et kreditforeningslån meget lav for tiden, og dels vil du kunne afdrage lånet over en lang årrække.

Det er i hvert fald den måde, de fleste husejere finansierer så stor en renovering af huset på.

Nyd det nye tag

Det tager en del tid at få efterisoleret og lagt nyt tag på, og det bliver selvfølgelig lidt bøvlet i en periode. Til gengæld bliver jeres hus som nyt igen, når det står der med sit funklende nye tag på.

Ud over at det ser godt ud, så ved I også, at taget er tæt, at trækonstruktionerne er sunde, at huset er velisoleret oppefra, og at det kommer til at holde i virkelig mange år fremover. Hvor mange år, det forventes at kunne holde, afhænger af, hvilket materiale der er blevet brugt som tagbelægning.

Det giver en stor tilfredshed at se sit hus se så flot ud, og ikke mindst så giver det en rigtig god fornemmelse i maven at vide, at taget nu er tæt og kan holde i mange år fremover.